Automate your Marketing
with Womplify




 
danishhaikal's FotoPage


By: sh salwa nurulhuda

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
[<<  <  [1]  2  3  4  5  6  7  8  9  10  11  12  13  14  15  >  >>]    [Archive]
Tuesday, 20-May-2008 00:08 Email | Share | | Bookmark
al-fatihah buat bonda tersayang....

jumaat 9 mei 2008 11 pagi....2 hari sebelum sambutan hari ibu....bonda tengku fatimah tengku muda telah kembali ke rahmatullah....alhamdulillah hajat arwah nak abis umur dengan anak2 n pada hari jumaat allah perkenankan...alhamdulillah juga saya sempat sampai ke kampung dan berada disisi bonda tersayang di akhir2 hayatnya walaupun saya tak banyak masa menjaga arwah.
sesungguhnya kita datang dari allah dan kepadanya juga kt kembali....
al fatihah.....

Quote:

hargailah apa yg kt ada dan bila dah tak de...hanya kenangan bermain di fikiran


Quote:


HADIAH MALAM JUMAAT

Perkara : Hadiah Malam Jumaat (Pengalaman Salih Al Mazi)

Pada suatu malam bertepatan malam Jumaat Salih Al Mazi pergi ke
Masjid jamik untuk mengerjakan solat subuh. Kebiasaannya ia berangkat
Awal sebelum masuk waktu subuh dan melalui sebuah pekuburan. Di situ
Salih Duduk sekejap sambil membaca apa-apa yang boleh mendatangkan pahala bagi
ahli kubur memandangkan waktu subuh masih lama lagi. Tiba-tiba dia
Tertidur Dan bermimpi melihat ahli-ahli kubur keluar beramai-ramai dari kubur
masing-masing. Mereka duduk dalam kumpulan-kumpulan sambil
berbual-bual sesama mereka. Al Mazy ternampak seorang pemuda ahli kubur
memakai baju kotor serta tidak berkumpul dengatn ahli-ahli kubur yang
lain.
Dia duduk seorang diri di tepi kuburnya dengan wajah murung, gelisah
kerana sedih. Tidak berapa lama kemudian datang malaikat membawa beberapa talam
yang ditutup dengan saputangan. Seolah-olah seperti cahaya yang
Gemerlapan. Malaikat mendatangi para ahli kubur dengan membawa
talam-talam itu, tiap seorang mengambil satu talam dan dibawanya masuk ke dalam
kuburnya.
Semua ahli kubur mendapat satu talam seorang sehingga tinggallah si
Pemuda yang kelihatan sedih itu seorang diri tidak mendapat apa-apa.
Dengan perasaan yang sedih dan duka dia bangun dan masuk semula ke dalam
kuburnya.
Tapi sebelum dia masuk Al Mazy yang bermimpi segera menahannya
untuk bertanyakan keadaannya. "Wahai hamba Allah ! Aku lihat engkau
terlalu sedih mengapa ?" tanya Salih Al Mazy. "Wahai Salih, adakah
engkau lihat talam-talam yang dibawa masuk oleh malaikat sebenta r tadi?"
tanya Pemuda itu. "Ya aku melihatnya. Tapi apa benda di dalam talam-talam
itu?" Tanya Al Mazy lagi. Si pemuda menerangkan bahwa talam-talam itu berisi
Hadiah orang-orang yang masih hidup untuk orang-orang yang sudah mati
yang terdiri dari pahala sedekah, bacaan ayat-ayat suci Al Quran dan
doa.
Hadiah-hadiah itu selalunya datang setiap malam Jumaat atau pada hari
Jumaat. Is pemuda kemudian menerangkan tentang dirinya dengan panjang lebar.
Katanya dia ada seorang ibu yang masih hidup di alam dunia bahkan telah
Berkahwin dengan suami baru.Akibatnya dia lupa untuk bersedekah untuk
anaknya yang sudah meninggal dunia sehingga tidak ada lagi orang yang
Mengingati si pemuda.
Maka sedihlah si pemuda setiap malam dan hari jumaat apabila
melihat orang-orang lain menerima hadiah sedangkan dia seorang tidak
Menerimanya. Al-Mazy sangat kasihan mendengarkan cerita si pemuda. lalu
ia bertanya nama dan alamat ibunya ia dapat menyampaikan keadaan anaknya.
Si pemuda menerangkan sifat2 ibunya. Kemudian Al Maizy terjaga. Pada
Sebelah paginya Al Maizy terus pergi mencari alamat ibu pemuda tersebut.
Setelah mencari kesana kemari beliaupun berjumpa ibu si pemuda
tersebut lantas menceritakan perihal mimpinya. Ibunya menangis mendengar
keterangan Al maizy mengenai nasib anaknya yang merana di alam barzah.
Kemudian ia berkata :"Wahai Salih ! Memang betul dia adalah anakku.
Dialah belahan hatiku, dia keluar dari dalam perutku. Dia membesar dengan minum
susu dari dadaku dan ribaanku inilah tempat dia berbaring dan tidur
Ketika kecilnya."
Al Maizy turut sedih melihat keadaan ibu yang meratap dan menangis
penuh penyesalan kerna tidak ingat untuk mendoakan anaknya selama
ini.
"Kalau begitu saya mohon minta diri dahulu." kata Al maizy lalu bangun
Meninggalkan wanita tersebut. Tatkala dia cuba untuk melangkah si
ibu menahannya agar jangan pulang dahulu.Dia masuk kedalam biliknya
Lalu keluar dengan membawa wang sebanyak seribu dirham. "Wahai Salih,
Ambil Wang ini dan sedekahkanlah untuk anakku, cahaya mataku. Insya Allah aku
tidak akan melupakannya untuk berdoa dan bersedekah untukya selama aku
masih hidup." Salih Al Maizy mengambil wang itu disedekahkannya kepada fakir
miskin sehingga tidak sesenpun dari seribu dirham itu yang tinggal.
Dilakukannya semua itu sebagai memenuhi amanah yang diberi kepadanya
oleh ibu pemuda tersebut.
Pada suatu malam Jumaat di belakang selepas itu, Al Maizy
Berangkat ke masjid jamik untuk solat jamaah. Dalam perjalanan
sebagaimana Biasa ia singgah di perkuburan. Di situlah ia terlena sekejap dan
bermimpi melihat ahli-ahli kubur keluar dari kubur masing2. Si pemuda yang dulnya
kelihatan sedih seorang diri kini keluar bersama-sama dengan memakai
pakaian putih yang cantik serta mukanya kelihatan sangat gumbira. Pemuda
tersebut mendekati Salih Al Maizy se raya berkata : "Wahai tuan Salih,
aku ucapkan terima kasih kepadamu. Semoga Allah membalas kebaikanmu itu. "
"Hadiah dari ibuku telah ku terima pada hari jumaat." katanya lagi. "Eh,
Engkau boleh mengetahui hari Jumaat ?" tanya Al Maizy. "Ya, Tahu." "Apa
Tandanya?" "Jika burung-burung di udara berkicau dan berkata "Selamat
selamat pada hari yang baik ini, yakni hari Jumaat." Salih Al Maizy
terjaga dari tidurnya.Ia cuba mengingati mimpinya dan merasa gumbira kerana
Sipemuda telah mendapat rahmat dari Allah disebabkan sedekah dan doa
dari ibunya.

(Petikan kisah Wali-Wali Allah (2) terbitan syarikat Nurulhas).
"Sebarkanlah ajaranku walau satu ayat pun" (Sabda Rasulullah SAW)
Nescaya Allah memperbaiki bagimu amalan-amalanmu dan mengampuni bagimu
dosa-dosamu.
Dan barangsiapa mentaati Allah dan Rasul-Nya, maka sesungguhnya
IA telah mendapat kemenangan yang besar." (Surah Al-Ahzab:71) "


Monday, 28-Apr-2008 01:21 Email | Share | | Bookmark
haikal yang dah pandai melawa

 
 
 
View all 6 photos...
alahai seronoknya arini baru masuk opis selepas cuti 3 hari....balik kampung laarr....lama tak update fp...buzy larr...tp kadang2 bila ada masa nak update fp pulak buat hal tak leh download gambar..apa apa aja...


ni gambar haikal last week demam panas....dah abis power.....

nak citer pasal haikal..alhamdulillah sejak hantar dia sekolah ni....dia pandai banyak benda... doa makan dah pandai kadang bila time nak tido mummy ajar dia mengucap n ngaji dia siap baca doa makan skali...heheheh...tergelak juga time tu.... so now tenagh ajar dia doa nak tido...iqrak dah pandai sikit2...membilang 1-10 n one-ten alhamdulillah dah tahu... kaler blue green yellow black etc semer tahu...ni ingat nak ajar dia abc tak ingat lagi...lagi satu skarang ni dia suka sangat main kaler2....oklah dia main tu duk diam kejap tp kadang tangan dia sibuk juga mengaler dinding n lantai nasib baik lantai tu tile boleh juga tanggal abis tu kat dinding dah jadi mcm2 kkaler...ni nak kena tukar ngan cat yang leh gosok ngan air tu agaknya..hehehhe



ni satu lagi ilmu baru dia.... dah pandai melawa...setiap kali pas mandi sure nak pakai minyak rambut nak buat rambut terpacak cam gitu...aritu ingat nak potong rambut dia...tp tak jd sbb takut dia melalak nak buat rambut cam gitu tak jadi...uwwwaaaa....

Quote:

lagi sebulan birthday 3rd haikal...nak bagi hadiah apa erk???


Friday, 11-Apr-2008 02:19 Email | Share | | Bookmark
jom berkenalan dgn elephant...

 
giraffe pun ada
haikal teruja tengok elephant
View all 12 photos...
last week on saturday....kami ada jln2 ke zoo negara.dah lama plan nak gi tp tak jadi2 heheh... so at last sampai juga kan sana....haikal mcm biasa nak berlari je..penat kejo dia.... kami sampai dah hampir jam 11 pagi bila dah beli tiket peg perhubngan bgtau...ada show nak mula kol 11.so kami cepat2 pergi tengok show dulu...sampai2 je tpt kosong dah tak banyak so kami terpaksa duk bawah sekali iaitu di depan skali.terpaksalah melanggak leher hehehe.... mula2 start burung kluar ramai2 terkejut kami. kemudian dj tu menunjukkan kepandaian beberapa binatang kat situ... yang paling best skali persembahan singa laut...comel sangat....pandai lak tu.... haikal behave jer... duk diam tak gerak...tapi dia takut sekor burung tu besar sanagt apatah nama dia mummy dah lupa terbang dekat muka haikal hehheh....so enjoy the pics larrr....



kura2 tu besar sangat...besar dari haikal kot..


haikal paling suka naik train sambil pegang kipas pusing2 kat tangan sampai berkali2lah kitaorg naik train tu...nasib baik free hehheh


Wednesday, 2-Apr-2008 00:25 Email | Share | | Bookmark
gi 'tenting'

haikal bawak keta antik
 
haikal n baba naik plane
View all 19 photos...
so far tempat yang paling haikal seronok n enjoy ialah genting..... kalo boleh hari2 dia nak gi genting...sebenarnya hari tu last minit punyer plan baba cakap jom g genting...mummy pun on jer... cek2 hotel ada so kami booked...gi hari sabtu balik ari ahad...seronok.... orang lak ramai..tiba dah sampai sana masa parking kereta dekat hotel tu mak aiii... sejuknya...tp kat kisahlah...pastu terus beli tiket dekat entrance tu....mula2 naik keretapi pastu kereta antik lak...haikal yang drive hehehhe...dah pukul 2 kami gi cek in mamam solah haikal tido mummy n baba mulakan operasi main yang ganas2 skit...mak ai... rasa nak tercabut jantung heheh..tengah2 q nak main go kat tiba2 nenek haikal call cakap haikal bgn dah dia cari mummy....mummy pun apa lagi...balik hotel...mlm kami kuar makan ingat nak main lagi tp hujan....
esoknya b4 cek out layan haikal main game indoor jer.... asyik2 dia nak main kereta pusing2 tu jer.... baba lak gi tengok tayangan 3D....best...so...enjoy the pics...


ni gambar haikal dlm bilik hotel nari2 sambil joget2


naik keta ni tak mo turun2 dah....babai...


Tuesday, 1-Apr-2008 03:08 Email | Share | | Bookmark
mix entry

baba n haikal kat danga bay
tpt kitaorg dinner di danga bay
yg nampak tu singapore tau
View all 24 photos...
assalamualaikum...

hehe... rasanya lama benor tak update fp kan...hehehhe... mula2 buzy sesangat pastu pc buat hal pastu tak leh nak load gambar masuk pc....hehehe

banyak perkara berlaku akhir2 ni.... haikal pun dah masuk sekolah...bukan main seronok dia dgn enviroment sekolah...denagn kawan2 nyanyi2 baljar iqrak dan mcm2 lah.kalo sebelah ptg gi ambik dia mcm citer dia bgtau siap cakap menu kat sekolah lagi..hehheh...kami sempat juga gi cuti2 malaysia johor...sempat gi danga bay n tiara beach resort,PD leh swimming2 lagi....b'4 tu kami cuti2 malaysia ke genting highland tpt yg paling haikal suka so far sampai hari2 nak tengok handycam gambar dia main kat genting dah tu hari2 bgtau nak g genting....mummy bgtau nantilah..mummy kumpul duit dulu heheh n last sekali gi zoo negara... bln feb tu kerap balik kampung sbb tok masuk hospital....lama mummy cuti jaga tok mlm2 kat hospital dengan tiena...haikal kena tinggal kat rumah tok...sampai satu mlm tu haikal nangis sampai dah diaorg tak leh pujuk dah gara2 cari mummy tengah mlm....sampai mummy nak balik rumah dah masa tu pukul 1 pagi tp at last haikal tertido sendiri kesian anak mummy....tp mummy kesian kat tok kat hospital tak perlah sayang bukan selalu mummy leh jaga tok kan...now tok dah ok skit tapi kadang2 tak ok juga tp at least tak duk hospital dah...tu lah mummy nak balik selalu pun susah juga...tp kalo dah sampai mummy duk pk tok jer baik mummy ambik cuti lama2 balik kg tengok tu...last skali balik masa mengundi that day masa tu tok dah kluar hospital....harap2 pas ni ok lah...insyaallah....so now...enjoy the pic lar...hehhe


jalan2 kat danga bay haikal jumpa ngan cartoon kegemaran dia...siap peluk2 lg


ni masa balik kampung raya haji. haikal jadi rabbit ijat jd moooo....... dan haikal main2 ngan ka...


ni pulak gambar balik dr johor on the way nak gi suria beach resort port dickson.gambar kiri tu mummy paling suka nampak haikal cute sangat mcm girl je heheh yang kanan tu tengah dating ngan gf


[<<  <  [1]  2  3  4  5  6  7  8  9  10  11  12  13  14  15  >  >>]    [Archive]

© Pidgin Technologies Ltd. 2016 | Powered by Womplify

ns4008464.ip-198-27-69.net